Ureist mat på alle fat

På Kalnes videregående skole i Sarpsborg er ikke maten bare ureist, økologisk og miljøskapende. Som det beste i livet er den også gratis. Rett før vinterferien startet serveringen.

Kalnes, som har linje innen naturbruk og landbruk, ligger midt i sitt eget matfat. Det er dyr på gården, det er korn og grønnsaker som dyrkes, og det er vilt på tomta og et jaktlag med fellingstillatelse.

Dermed lå alt til rette for at skolen skulle bli en av 13 videregående skoler i Viken som prøver ut varme måltider, både til elever og ansatte ut 2021.

– Veldig glade

Denne fredagen er det ertesuppe med knoke (fra gården, selvfølgelig) som står på menyen. Det er også et vegetarisk alternativ, også det med så å si ureiste råvarer.

Inger Johanne Aulie, kantineleder på Kalnes, smiler når hun beskriver tiltaket og effekten av det:

– Vi er veldig glade for dette. Vi får bruke mye fra gården, men dette handler også om forholdet til naturen, til matsvinn – og så har det en sosial dimensjon. Ansatte og elever møtes og spiser det samme. Det skaper et miljø og et samhold på skolen, sier hun. Og legger til at hun håper at tiltaket og erfaringene fra Kalnes og de 12 andre skolene kan bidra til at alle kan få gratis skolemat i framtiden.

Rektor Hanne Lorentzen skyter inn: – Dette er også sosialt utjevnende. Ikke alle har råd til å spise i kantina hver dag, ikke alle får i seg frokost. Med denne ordningen vet vi at alle får i seg et godt og sunt måltid midt på dagen. Det skaper også et bedre læringsmiljø, sier rektor.

bilde av ansatte og elever i kantina på Kalnes i Sarpsborg - Klikk for stort bilde - Klikk for stort bildeBåde kantinestaben og elevene er begeistret for ordningen med skolemåltid på Kalnes. Fredrik Norland/ Viken

Alle er med

Elever og kantine samarbeider. Om meny, anretning og servering. De lærer om matsvinn og om hvor maten kommer fra. Den vil variere med årstider og sesong. Det vil bli salater, kjøtt, gryter og grøt. Og bakom synger det statlige Matvalget, som bistår med innspill utenfra.

Og maten er god, skal vi tro elevene:

– Kjempegodt, og et veldig fint tiltak, sier Veronika Jørgensen, Kristin Johannessen, Hedda Gutubakken og Nora Holter ved suppegrytene.

Fylkesrådsleder: - En super start

Fylkesrådsleder Tonje Brenna er glad for at skolemat-prosjektet nå konkretiseres.

– Det er flott at Kalnes allerede er i gang med skolematprosjektet! Nok mat og riktig næring gjør det lettere å konsentrere seg gjennom en skoledag. For mange elever spiser for lite eller for næringsfattig. Jeg håper elevene både får gode måltider og kan ta med seg kunnskap om god, sunn og bærekraftig mat videre i livet. Jeg vet at flere skoler i hele fylket i disse dager planlegger oppstarten, og gleder meg til å følge fortsettelsen, sier Brenna.

Hun får støtte fra fylkesråd for utdanning og kompetanse, Siv Henriette Jacobsen.

– Jeg er veldig glad for at vi nå kommer i gang med en ordning om et økt tilbud om skolemat. Erfaringen har vist at et tilbud om skolemat styrker trivsel, læring og øker sosiale muligheter. Mette elever lærer mer, og skolemat er dermed et veldig godt tiltak også for å øke læring. På den måten sikrer vi at flere elever fullfører og består i Viken, sier Siv Henriette Jacobsen.